EKO pohod Krampljevec

Eko pohod se je porodil v glavi Franca Rajarja iz Žubine, ki organizira pohod iz Velikega Gabra do Čateža, kjer je tudi cilj Levstikove poti, in še malo dalj do Sejenic pri Čatežu. Zakaj eko pohod? S tem pohodom želimo poudariti in opozoriti na skrb za čisto naravno okolje, pohod pa se imenuje po izviru Krampljevca, potoka, ki se nekaj metrov po svojem izviru zliva s potokom Vrhovščica, kjer je bilo nekoč tudi vodno zajetje za vodovod domačinov na Primskovem.

Pot bo udeležence vodili prek mostu reke Temenice, dolenjske ponikovalnice, proti Žubini, ki je zanimiva gručasta vas in se v zadnjih letih precej razvija. Tam imajo vaščani tudi vsakoletna srečanja. Kmalu boste prišli v gozd in nadaljevali proti Primskovim, toda preden bi prečkali mejo občin Trebnje in Šmartno pri Litiji, zavijete v gozd in hodite skozi neokrnjeno naravo do Rojc, kjer bodo vse pohodnike čakali prigrizek in osvežilne pijače. Ja, tu nekje v gozdu pa boste prečkali mejo občin in nadaljevali pot skozi občino Šmartno pri Litiji, natančneje skozi Dolnji Vrh.

Kmalu boste pri izviru Krampljevec, kjer le poskusite vodo iz tega izvira. Krampljevec je zanimiv tudi po dveh obokanih mostičkih, za katera trdijo, da sta bila postavljena še v času rimskega imperija. Če bi dobro pogledali pod kamne, bi verjetno v tem potoku našli tudi potočne rakce, ki so tu že prava redkost.

Potem pa v Zarov (zaselek v okviru Zagriča) in mimo zidanic v Razbore, kjer prečkate južno traso Levstikove poti med Litijo in Čatežem. Nadaljevali boste skozi čudovito naravno okolje do Kržišč pri Čatežu, se spustili v dolino pod Čatežem (tu vas bodo spet pričakali z okrepčili), se nato po klancu povzpeli na Čatež pod Zaplazom in nadaljevali skozi Dolenjo in Gorenjo Vas med vinogradi in zidanicami do Sejenic pri Čatežu, kjer vas bo na cilju v zidanici čakal topel obrok.

Po isti ali vzporedni poti se lahko peš vrnete tudi nazaj na izhodiščno točko. Po potrebi bodo organizirani tudi prevozi s cilja na izhodišče. Ne bo napak, če na to opozorite že ob prijavi na startu. Za pijačo in hrano je med potjo poskrbljeno.

Pohod se planirano izvaja v avgustu.