Poletne delavnice Ciciban in Robotek – 17. maj

Občina Trebnje sporoča, da so prijave na poletne delavnice Ciciban in Robotek ODPRTE. Verjamemo, da tudi vi že komaj čakate na druženje z robotki in zabavnim programiranjem ter sproščene počitnice,
Tudi letos so na Centru razvoja, raziskav in inovacij pripravili 6 standardnih terminov in hkrati dodali še 2, namenjena samo programiranju v jeziku Python.

Trebnje: 22.–26. 8. 2022
Trebnje (programiranje Python): 29.–30. 8. 2022

Delavnice bodo potekale tudi v Novem mestu in Črnomlju, zato se lahko na delavnice prijavite tudi tja.

Novo mesto (programiranje Python): 30. 6. – 1. 7. 2022
Novo mesto: 4. 7. – 8. 7. 2022
Metlika: 11. 7. – 15. 7. 2022
Črnomelj: 18. 7. – 22. 7. 2022
Novo mesto: 25. 7. – 29. 7. 2022
Novo mesto: 16. 8. – 19. 8. 2022

Delavnice bodo potekale med 8:00 in 16:00, pri čemer bo zadnja ura (15:00 – 16:00) rezervirana za prostočasne aktivnosti oz. igre na prostem. Tudi letos bo poskrbljeno za malico, kosilo in napitke.
Potrudili se bomo, da bo naše druženje letos prijetno in sproščeno, tudi letos bo velikost skupin omejena. Cene delavnic so ugodnejše za vse zgodnje prijave – do zapolnitve skupin. V kolikor zaradi omejitev/višje sile delavnice v predvidenem terminu ne bomo mogli izvesti, vam bomo ponudili drug termin.

Do snidenja in ostanite zdravi!

Več informacij in prijava na povezavi https://robotika.rc-nm.si/poletne-delavnice/.

Čistilna akcija v soboto – 23. april

KS Veliki Gaber vas obvešča, da bo čistilna akcija v soboto dne, 23.04.2022.

Zbrali bi se ob 8. uri zjutraj pred stavbo KS Veliki Gaber, da se razdelijo vreče.

Cesta v Velikem Gabru – 8. april

Iz terena smo izvedeli, da planirajo asfaltiranje ceste v Velikem Gabru v torek oz. sredo (12 in 13. april) in takrat postane tudi cesta bolj prevozna skozi vas.

PGD Veliki Gaber išče kandidate za prve posredovalce – 1. april

PGD Veliki Gaber išče kandidate za prve posredovalce na širšem območju Velikega Gabra!


PGD Veliki Gaber

Prijave in več informacij v PGD Veliki Gaber Facebook Messengerju.

POGOSTA VPRAŠANJA
Kdo je prvi posredovalec?
Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja.

Moram biti vpisan v PGD, če želim biti prvi posredovalec?
Ne, prvi posredovalec je lahko vsak občan.

Ali potrebujem zdravstveno izobrazbo, če želim biti prvi posredovalec?
Zdravstvena izobrazba ni potrebna. Se pa mora vsak kandidat za prvega posredovalca udeležiti tečajev, ki so za to predpisani.

Je delo prvih posredovalec plačano?
Delo prvih posredovalcev temelji na prostovoljni bazi.

7. Humarjev pohod – 18. april

Pohod po Humarjevi poti na Primskovo se bo odvijal na velikonočni ponedeljek, 18. aprila 2022. Start je ob 8. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi.

Obvezne so predhodne prijave na naslov info@levstik.si. Sporočite ime in priimek udeleženca in njegov elektronski naslov za povratno sporočilo. Rok za prijave je ponedeljek, 11, april 2022.

Več informacij na levstik.si.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja – 14. marec

PGD Veliki Gaber sporoča, da Uprava za zaščito in reševanje s ponedeljkom 14. 3. 2022 po vsej državi, izjema so območja s snežno odejo, razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Natančneje je s ponedeljkom v naravnem okolju prepovedano:
– kuriti,
– požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih,
– kuriti kresove,
– zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar,
– ter izvajati ognjemete.

Obvestilo o nadzoru na območju javne ceste v času oranja – 10. marec

Obveščamo vas, da bo medobčinski inšpekcijski organ Skupne občinske uprave občin Dolenjske izvajal redni nadzor nad morebitnimi posegi v območju javne ceste v času oranja in ustrezno ukrepal v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

Pri oranju zemljišč morajo kmetje paziti, da ne onesnažijo in poškodujejo cesto ter da orjejo v primerni razdalji od roba cestnega sveta. V Zakonu o cestah je določeno, da se ne sme orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno na cesto. Prav tako je prepovedano na cestišču ceste vlačiti pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ali tovor ter onesnaževati cesto.

Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov namreč prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem svetu, celo na asfaltnem vozišču, s čimer prihaja do poškodb bankin, razpokanosti asfalta, posedanja roba cestišča, hkrati pa tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi.

Oranje vzporedno s cesto:

Oranje pravokotno na cesto:

Nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki – 10. marec

Obveščamo vas, da bo medobčinski inšpekcijski organ Skupne občinske uprave občin Dolenjske izvajal redni nadzor nad odlaganjem komunalnih odpadkov.

Občane preventivno opozarjamo, da dosledno ločujejo komunalne odpadke in jih prepuščajo v namenske zabojnike. Odlaganje odpadkov v okolje oziroma izven (ob) zabojnikih je prepovedano. Tako odlaganje odpadkov omogoča brskanje živali po smeteh, nenadzorovan raztros odpadkov po okolju, smrad in kvari videz naselja.

Zasledovani cilji nad odlaganjem komunalnih odpadkov so usmerjeni k večji osveščenosti povzročiteljev komunalnih odpadkov glede pravilnega odlaganja komunalnih odpadkov in ločevanju komunalnih odpadkov na izvoru nastanka.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

Preventivna akcija “PEŠCI”

Pešci so ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov, velikokrat pa tudi zaradi lastnih napak.

V letu 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 96 pešcev, kar je 16 odstotkov več kot leto prej, od katerih je eden umrl (lani dva), 11 pa se jih je huje poškodovalo (lani 17). Lažje se jih je poškodovalo 76 ali 41 odstotkov več kot leto prej.

Pešci sami prispevajo k nesreči, ker ne poskrbijo za primerno osvetlitev in ker nepravilno hodijo po cesti zunaj naselij ter nepravilno prečkajo ceste v naseljih. Pešci so največkrat ogroženi prav na prehodih za pešce.

Medobčinsko redarstvo bo tako med 21.2.2022 in 27.2.2022 izvedlo poostren nadzor »Pešci« in jih opozarjala na njihovo ravnanje v cestnem prometu.

Skupna občinska uprava občin Dolenjske
Medobčinsko redarstvo

Kulturna prireditev OŠ Veliki Gaber – 4. februar

OŠ Veliki Gaber vas vabi na kulturno prireditev z naslovom S Pikijem v kulturo

KAJ? Kulturna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

KDAJ? V petek 4.2.2022, ob 12.00

KJE? Na igrišču pred OŠ Veliki Gaber.

Vstop na prireditev bo možen le z izpolnjenim PCT pogojem in ob predložitvi osebnega dokumenta.

Vodja prireditve: Vesna Simonič

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je nevarna – poostren nadzor medobčinskega redarstva – 12. januar

Nacionalna preventivna akcija Uporaba mobilnih telefonov poteka od 10. januarja do 23. januarja.

Medobčinsko redarstvo pri nadzoru cestnega prometa ugotavlja visok delež uporabe telefona med vožnjo. Zato bo redarstvo nadzor nad uporabo telefona med vožnjo poostrilo, tako v okviru januarske nacionalne akcije, kot v okviru rednega nadzora cestnega prometa. Nadzor se bo izvajal zlasti v bližini šol in vrtcev ter v strjenih naseljih.

Vse voznike pozivamo, da med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Skupaj prispevajmo za večjo varnost v prometu!

Skupna občinska uprava občin Dolenjske
Medobčinsko redarstvo

Poziv javnosti za posredovanje predlogov lokacij za merjenje hitrosti – 7. januar

Glede na številčne pobude občanov o umirjanju hitrosti skozi naselja, je občinsko redarstvo že v preteklih letih izvajalo na kritičnih mestih merjenje hitrosti. Konstanten nadzor je prinesel tudi rezultate, saj je zaznati na določenih cestah upad povprečne hitrosti, zmanjšalo se je tudi število prekrškov.

Slednje, da zagotovimo varnost vseh občanov, si želimo doseči na območju celotne občine, saj je prevelika hitrost še vedno glavni krivec vseh prometnih nesreč. Zato vas vabimo, da podate svojo pobudo oz. željo za postavitev merilca hitrosti. Pobudo lahko naslovite pisno na naslov Skupna občinska uprava občin Dolenjske, Seidlova 1, 8000 Novo mesto ali elektronsko na naslov souod@novomesto.si ali pa nam jo sporočite preko tel. št. 07 39 39 270.

Skupaj prispevajmo za večjo varnost v prometu!