Igre brez meja – 30. maj


Že tradicionalno v maju Šolski sklad organizira Igre brez meja na šolskem igrišču. Učenci 5.— 9. razreda bodo pripravili postaje z igrami v katerih se lahko preizkusite. Najuspešnejši bodo nagrajeni.

Kdaj: 30.maj 2019 od 16.30 do 18.30
Kje: Šolsko igrišče

Dan se zaključi z igro med dvema ognjema med učenci in starši.

Za sodelovanje pri igrah se zbirajo prostovoljni prispevki. Vsa zbrana sredstva se nameni šolskemu skladu.

Vabljeni, da se pridružite pri igri in sproščenem druženju.

Merjenje hitrosti – 09. maj

Medobčinski inšpektorat in redarstvo obvešča:

Da bo medobčinsko redarstvo v maju izvajalo merjenje hitrosti s samodejno merilno napravo za nadzor prometa, s katero se prekrški slikovno dokumentirajo.

Meritve se bodo praviloma opravljale znotraj strnjenih naselij, na območjih, kjer je promet povečan, v okolici šol in vrtcev ter na vpadnicah v naselje.

Voznike opozarjamo, naj upoštevajo omejitve hitrosti. Namen meritev hitrosti v cestnem prometu je zagotovitev varnosti in preprečevanje prometnih nesreč, saj je ravno hitrost na slovenskih cestah glavni dejavnik prometnih nesreč.

Informacijske table so postavljene zato, da se zavedamo hitrosti in spoštujemo cestno prometne predpise!

Igrišče – 08. maj

V Velikem Garbu so končali z deli na novem obnovljenem športnem igrišču. Naj bo na njem čim več igrivih uric.

Prometna signalizacija – 14. april

Gotovo ste opazili, da se v zadnjem času na cesti skozi Veliki Gaber pojavlja manj težkih tovornih vozil. Razlog za to je nov znak za omejitev prometa težkih tovornih vozil nad 7,5t med Radohovo vasjo in Plusko. Nova omejitev bo gotovo zelo pripomogla k varnosti na cesti v našem kraju in tudi kakovosti življenja na vasi.

Za pomoč pri uresničitvi se lepo zahvaljujemo Policijski postaji Trebnje.

Zbiralna akcija – 17. april

V sredo 17.4.2019 bo zbiralna akcija odpadnega papirja in sicer bodo zbirali papir od 13.00 do 17.00 ure pred OŠ Veliki Gaber.

Ohranimo deželo zeleno

Koncert – 12. april

KUD dr. Petra Držaja Veliki Gaber vabi na koncert v petek, 12.4.2019 ob 19.00 uri v kulturnem domu v Velikem Gabru.
Nastopajo:
– Že PZ KUD dr. Petra Držaja
– Učenci OŠ Veliki Gaber
– Skupina PULS
Program povezuje Dejan Dražetić

Vljudno vabljeni.

Obvestilo javnosti o nadzoru hitrosti

Medobčinski inšpektorat in redarstvo obvešča:

Da bo medobčinsko redarstvo v aprilu izvajalo merjenje hitrosti s samodejno merilno napravo za nadzor prometa, s katero se prekrški slikovno dokumentirajo.

Meritve se bodo praviloma opravljale znotraj strnjenih naselij, na območjih, kjer je promet povečan, v okolici šol in vrtcev ter na vpadnicah v naselje.

Voznike opozarjamo, naj upoštevajo omejitve hitrosti. Namen meritev hitrosti v cestnem prometu je zagotovitev varnosti in preprečevanje prometnih nesreč, saj je ravno hitrost na slovenskih cestah glavni dejavnik prometnih nesreč.

Statiastika o previsokih hitrostih. Žal še vedno rdeče.

MUZIKAL – 13. marec

Zmaj v Postojnski jami

V sredo, 13. 3. 2019, ob 18. uri, vas šolski in vrtčevski zbori ter dramska skupina OŠ Veliki Gaber, vljudno vabijo na izvedbo muzikala Zmaj v Postojnski jami, ki ga bodo izvedle učenke in učenci šole v telovadnici OŠ Veliki Gaber.

Mentorja: Manca Černe in Jani Strnad

VSTOP PROST (prostovoljni prispevki za šolski sklad)
Pred in po predstavi vas bo s svojimi prigrizki razvajal šolski sklad

Uporabi varnostni pas – 04. Marec

Uporaba varnostnega pasu je pri nas zakonska obveza vseh voznikov in potnikov med vožnjo v motornih vozilih na vsaki vožnji. Dosledna uporaba varnostnega pasu bi lahko v povprečju vsako leto rešila življenje kar 10 udeležencem v prometu. Zgolj 7 km/h je največja hitrost trka, pri kateri bi se lahko obdržali na sedežu s pomočjo rok in nog. Zato je uporaba varnostnega pasu nujen sestavni del varne vožnje, ki dokazano rešuje življenja. Na podlagi raziskav dejavnikov, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Republiki Sloveniji, se na zadnjih sedežih pripne 78,1 % odraslih potnikov. Dovolj zgovoren podatek v prid pripenjanja med vožnjo je ta, da znaša naletna teža 80 kg težkega voznika, pri 90 km/h, kar 6 ton. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je v prometnih nesrečah leta 2018 zaradi neuporabe varnostnega pasu umrlo 9 voznikov in 6 potnikov.

Upoštevajte 5 kratkih pravil:

– med vožnjo morate biti pripeti v vseh vozilih (tudi v avtobusih, tovornih vozilih, kombijih…);
– kot voznik ali potnik se pripnite na vseh sedežih v vozilu – na sprednjih in zadnjih;
– pripnite se na vseh vožnjah, tudi najkrajših;
– predvsem poskrbite za pripetost otrok v vozilu, biti morajo zavarovani v ustreznih otroških varnostnih sedežih;
– varnostni pas se mora prilegati telesu in ne sme biti zavit ali ohlapen.

Vozimo pametno!

Vir: trebnje.si

Ogroženost požarov – 27. februar

Daljše obdobje suhega in za ta letni čas nadpovprečno toplega vremena je ustvarilo pogoje za povečano možnost nastanka požarov v naravnem okolju na območju celotne države. Obenem je napočil čas intenzivnejšega odstranjevanja suhih ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto s kurjenjem in požiganjem.

Število požarov v naravnem okolju se je zaradi tega v zadnjih dneh povečalo. Ker se bo zaradi daljšega obdobja suhega in toplega vremena možnost nastanka požarov v naravnem okolju povsod še povečevala, je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki od 25. februarja 2019 dalje velja na območju celotne države.

V času razglašene velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje