Ure pravljic – 4. oktober


Glavna junakinja pravljičnih uric je seveda pravljica, zgodbica, pripovedka …, ki bo otroke popeljala v svet domišljije, ki ga bomo še popestrili z igrami, ugankami, plesom in drugimi dejavnostmi.

V drugem delu pa bodo otroci ustvarjali iz raznih materialov, ki jih bova pripravili pravljičarki.

Na ure pravljic vabimo vse otroke, stare med 4 in 8 let, ki jih bomo ob zaključku, ob zadostnem številu obiskov nagradili.

Pravljice razvijajo otrokovo domišljijo in ustvarjalnost, bogatijo besedni zaklad, z vživljanjem v junake pa se otrok uči sočustvovanja, premagovanja ovir in vztrajanja v naporih. V pravljicah spozna smisel vrednot, saj ga učijo pogumnega sprejemanja življenjskih preizkušenj in spopadanja z izzivi.

Obvestilo javnosti o nadzoru nad ravnanjem s komunalnimi odpadki – 13. september

Služba za medobčinski inšpekcijski nadzor Skupne občinske uprave občin Dolenjske obvešča, da bo v času od 18.9.2023 do 20.9.2023 poostreno izvajala nadzor nad odlaganjem komunalnih odpadkov v in ob zabojnike za odlaganje komunalnih odpadkov.

Vse povzročitelje komunalnih odpadkov zato tudi pozivajo, da dosledno ločujejo komunalne odpadke, ki jih povzročajo in jih prepuščajo samo v za to namenjene zabojnike za zbiranje ločenih frakcij. V kolikor bodo ob izvedenih nadzorih ugotovljene nepravilnosti glede odlaganja komunalnih odpadkov, bo prekrškovni organ Skupne občinske uprave občin Dolenjske uvedel postopke o prekršku zoper ugotovljene kršitelje.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

Predvideni urnik verouka za leto 2023/24

Predvideni urnik verouka za učence v letu 2023/24

Verouk se začne 10. 9., z mašo na katehetsko nedeljo, na Selih ob 9h in v Gabru ob 10.30. Po maši bo kratek sestanek za starše 3. ter 7. in 8. razreda.

9. korenčkov maraton – 01. oktober

Športno društvo Veliki Gaber vas vabi na 9. korenčkov kolesarski maraton, ki bo v nedeljo 01.10.2023.

Prijave se zbirajo na dan dogodka od 9. ure dalje. Prijavnina znaša 15 eur. Vsak kolesar prejme topel obrok in unikatno majico. Podelili se bodo tudi pokali.

Trasa maratona bo potekala kot v preteklih letih – strava segment https://strava.app.link/VE7HoxGzHsb

Toplo vabljene tudi družine z otroki za katere je predviden družinski krog (Veliki Gaber – Radohova vas – Bič – Veliki Gaber).

Vabljeni vsi v nedeljo 01. oktober 2023 v Veliki Gaber pred stavbo KS kjer bo pravi športni dan.

PGD Veliki Gaber gasilski openair – 16. september

V soboto, 16. september 2023 bo v Velikem Gabru spet pestro.

Pri gasilnem domu Veliki Gaber, bo potekala gasilska veselica!

Od 18h naprej otroški ŽIV ŽAV z animatorko, potem pa sledi rajanje pozno v noč!

Za hrano in pijačo poskrbijo domači gasilci, za zabavo pa BQL ROK & BUDALE ter ANSAMBEL GROM.

Obvestilo o izvajanju poostrenega nadzora – 24. avgust

V septembru bo Služba za medobčinsko redarstvo poostreno izvajala nadzor glede hitrosti v območju vseh šol ter na šolskih poteh, saj želimo umiriti promet na tistih odsekih ceste, po katerih dostopajo otroci v šolo. Predhodne meritve v območju šol so namreč pokazale, da vozniki ne upoštevajo najvišje dovoljene ali omejene hitrosti. Prav tako pa je nadzor pokazal kršitve glede uporabe naprav za telefoniranje in varnostnega pasu in neupoštevanja pravil glede prečkanja prehoda za pešce. Nadzor hitrosti se bo odvijal v mesecu septembru predvsem v času, ko otroci prihajajo v šolo ali se iz nje vračajo domov.

Vse voznike zato opozarjamo, da v območju šol ter na šolskih poteh vozijo v skladu z omejitvijo hitrosti, da ne uporabljajo naprav za telefoniranje in ter da so strpni do otrok na cesti.

13. eko pohod Krampljevec – 3. september

Na že 13. pohod se boste odpravili v nedeljo, 3. septembra 2023, ko se ob pol deveti dopoldne zberete pri Okrepčevalnici Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru (občina Trebnje). Start je samo 200 metrov od železniške postaje, poskrbljeno pa je tudi za parkiranje osebnih avtomobilov. Prijave so obvezne, prijavili pa se boste lahko vse od osme ure dalje na startu. Pohod je organiziran v sklopu akcije Slovenija v gibanju, ki jo koordinira Športna unija Slovenije.

Na prireditev se lahko pripeljete z vlakom iz smeri Ljubljana (odhod ob 7:34), ki v Gaber pripelje ob 8:36. uri. Povratek vlaka nazaj proti Ljubljani je ob 16:33. uri. Iz smeri Novega mesta (odhod vlaka ob 6:34) in prihodom v Gaber ob 7:17. Povratek proti Novemu mestu je ob 18:22. uri. Ne pozabite voznega reda ponovno preveriti nekaj dni pred prireditvijo.

Pot bo udeležence vodila preko mostu reke Temenice, dolenjske ponikovalnice, proti Žubini, ki je zanimiva gručasta vas in se v zadnjih letih precej razvija. Tam imajo vaščani tudi vsakoletna srečanja. Kmalu boste prišli v gozd in nadaljevali proti Primskovim, toda preden bi prečkali mejo občin Trebnje in Šmartno pri Litiji, zavijete v gozd in hodite skozi neokrnjeno naravo do Rojc, kjer bodo vse pohodnike čakali prigrizek in osvežilne pijače. Ja, tu nekje v gozdu pa boste prečkali mejo občin in nadaljevali pot skozi občino Šmartno pri Litiji, natančneje skozi Dolnji Vrh.

Kmalu boste pri izviru Krampljevec, kjer le poskusite vodo iz tega izvira. Krampljevec je zanimiv tudi po dveh obokanih mostičkih, za katera trdijo, da sta bila postavljena še v času rimskega imperija. Če bi dobro pogledali pod kamne, bi verjetno v tem potoku našli tudi potočne rakce, ki so tu že prava redkost.

Potem pa v Zarov (zaselek v okviru Zagriča) in mimo zidanic v Razbore, kjer prečkate južno traso Levstikove poti med Litijo in Čatežem. Nadaljevali boste skozi čudovito naravno okolje do Kržišč pri Čatežu, se spustili v dolino pod Čatežem (tu vas bodo spet pričakali z okrepčili), se nato po klancu povzpeli na Čatež pod Zaplazom in nadaljevali skozi Dolenjo in Gorenjo Vas med vinogradi in zidanicami do Sejenic pri Čatežu, kjer vas bo na cilju v zidanici čakal topel obrok.

Po isti ali vzporedni poti se lahko peš vrnete tudi nazaj na izhodiščno točko. Po potrebi bodo organizirani tudi prevozi s cilja na izhodišče. Ne bo napak, če na to opozorite že ob prijavi na startu. Za pijačo in hrano je med potjo poskrbljeno.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi. Predhodne prijave niso potrebne, če pa bi bila kakšna večja skupinica, pa je le dobro, da to najavite. Pot je v eno smer dolga približno 11 km.

Dodatne informacije dobite tudi prek e-pošte info@levstik.si.

Še ostali pohodi znotraj KS Veliki Gaber.

Opozorila PGD Veliki Gaber – 4. avgust

Trenutno vladajo po celotni Sloveniji izredne razmere.

PGD Veliki Gaber vas prosi:

  • očistite žlebove streh in njihove odtoke, da omogočite iztekanje vode na prosto,
  • očistite vse kanale in pretoke meteornih voda, da bodo lahko odtekale od objektov,
  • preglejte strehe in morebitne kritično kritino popravite ali pritrdite, da je veter ne odnese,
  • posamezne predmete okoli objektov pospravite ali dodatno pričvrstite, da jih veter ne bo odnašal sabo (trampolini, otroška igrala …).

V resnem primeru potrebe po pomoči najprej kličite na številiko 112.

13. Žefranov pohod na Primskovo – 13. avgust

Vabljeni na poletni Žefranov pohod iz Stranj pri Velikem Gabru do Primskovega. Odvijal se bo v nedeljo, 13. avgusta 2023. Start je ob 9. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru, ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov. Prijavite se na startu od pol devete ure dalje.

Pripeljete se lahko s svojim avtomobilom, saj lahko parkirate v neposredni bližini začetka pohoda. Priporočamo pa, da se pripeljete z vlakom iz smeri Ljubljana (odhod ob 7:34), ki v Gaber pripelje ob 8:36. uri. Povratek vlaka nazaj proti Ljubljani je ob 16:33. uri. Iz smeri Novega mesta (odhod vlaka ob 6:33) in prihodom v Gaber ob 7:07. Povratek proti Novemu mestu je ob 18:22. uri. Vozni red vlakov preverite nekaj dni pred prireditvijo.

Pot je označena s posebnimi tablami, se pa prekriva s Humarjevo potjo na Primskovo. Hodi se v organizirani skupini, med potjo pa je poskrbljeno tudi za prigrizek in napitke. Cilj je vrh Primskove gore, potem pa se bomo poveselili tudi pri gasilskem domu na Primskovem.

Prijavnina znaša 10€ na osebo, za mladino 5€, za otroke do osnovne šole prijavnine ni. V prijavnino so vključeni organizacija in izvedba pohoda, dvakrat prehrana in večkrat pijača na pohodu. Na startu bodo na voljo tudi majice pohoda.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi. Predhodne prijave niso potrebne, če pa bi bila kakšna večja skupinica, pa je le dobro, da to najavite. Pot je v eno smer dolga nekaj manj kot 6 km.

Medvaški turnir v malem nogometu – 17. junij

Športno društvo Veliki Gaber, po premoru, letos spet organizira Medvaški nogometni turnir med vasmi Krajevne skupnosti Veliki Gaber, ki se bo odvil pred OŠ Veliki Gaber v soboto, 17. 6. 2023 ob 14.00 uri.

Medvaški turnir je sedaj lahko rečemo postal tradicionalna stalnica in ena najopaznejših športnih prireditev v naši krajevni skupnosti in združuje številne športne rekreativce in ljubitelje športa, ki ponosno in zavzeto predstavljajo svoje domače vasi na turnirju.

Tudi letos se bo odvil na šolskem igrišču pred OŠ Veliki Gaber.

Ogled vozila PGD Veliki Gaber – 27. maj

PGD Veliki Gaber vas obvešča, da si lahko v soboto 27. 5. 2023 od 10h do 17h na dvorišču gasilskega doma ogledate novo podvozje najihovega novega vozila SCANIA P410, ki ga bodo konec leta poslali v nadgradnjo za novo vozilo GVC-1 v podjetje Rosenbauer.

Vabljeni, da si ogledate novo podvozje in pa vso ostalo opremo, ki jo imajo na razpolago za to, da nam lahko pomagamo, ko to potrebujemo.

Lepo vabljeni!
Gasilci PGD Veliki Gaber

Premagajmo odvisnost – 24. maj

V sredo, 24. 5. 2023 ob 19:00 bo v Krajevni knjižnici Veliki Gaber gost Toni Kočevar.

Toni Kočevar bo predstavili problematiko odvisnosti.

Ima večletne izkušnje s področja svetovanja odvisnikom in njihovim družinam. Podrobneje nam bo predstavil, kaj je odvisnost in od česa sploh lahko postanemo odvisni. Vodi Lokalno akcijsko skupino (LAS), pomaga vsem vrstam zasvojencev. Je tudi stalni gost na šolah, kjer izvaja preventivne delavnice.

Igre brez meja, letos malo drugače – 23. maj

OŠ Veliki Gaber vas vabi v torek, 23. 5. 2023, ob 17.30 na muzikal v šolsko telovadnico.

Nastopala bo gledališka skupina in pevski zbori.

Dogodek bo vsekakor edinstven.

Pol ure pred dogodkom bo na šolskem igrišču potekalo druženje z bazarjem, kjer bodo učenci prodajali hrano in pijačo.