Prihaja dedek Mraz – 22. december

Tako kot mnoga leta prihaja tudi letos dedek Mraz v Krajevno skupnost Veliki Gaber. Prinesel nam bo obilico zabave in pester program. Odvijalo se bo v telovadnici Osnovne Šole v Velikem Gabru 22.12.2019 ob 16.00 uri.

Dogodek organizira Občina Trebnje in KS Veliki Gaber.

Na kratko o Dedku Mrazu (vir Wikipedia). V slovenski kulturi se je utrdil v času Jugoslavije. Temelji na ruskih legendah okoli leta 1930, kjer se imenuje Дед Мороз (Ded Moroz) in je poročen s starko Zimo, ki se po rusko imenuje Зима-старуха (Zima-staruha). V letu 1999 so v ruskem mestu Veliki Ustjug (Великий Устюг) začeli tržiti turistični projekt »Domovina dedka Mraza«, vendar to ni edino mesto, ki se poteguje za ta naziv.

V Sloveniji je obveljalo, da Dedek Mraz živi pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa je poskrbel za njegovo zunanjo podobo v slovenskem prostoru. Obleka, ki jo nosi je slovenska, s slovenskimi vzorci na plašču ter tradicionalno polhovko na glavi.

Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nikakršnih razlik med njimi. O njem obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada, ki jo je napisal Janez Bitenc.